22 Maj Vse kar moraš vedeti o izbiri pravega SPF-a zase!

Sončni dnevi, poležavanje na plaži ali ob bazenu so že tukaj, zato sem se odločila, da ti spodaj napišem nekaj stvari, ki jih je dobro vedeti o zaščitnem faktorju, SPF – ” sun protection factor”, da boš lahko kožo dobro zaščitila pred nevarnimi sončnimi žarki!

SPF faktor pomeni zaščitni faktor pred soncem – torej malce po domače, čas, ko je koža po nanosu izdelka zaščitena pri izpostavljenosti na soncu.  Ti izdelki nas najpogosteje varujejo pred nevarnimi UVB žarki, ki na koži povzročajo opekline.

Torej če boš uporabila kremo z SPF30, bo tvoja zaščita delovala 30x dlje.
Če ti to razložim še malce bolj domačo matematiko = sama sem lahko izpostavljena soncu, preden me ta opeče, nekje 10 minut (ta številka je odvisno od čisto vsakega posameznika, njegovega pigmenta in tudi sama najbolj veš kako hitro tvoja koža pordi). Tako to številko sedaj samo pomnožim s 30 in dobim čas zaščite, ki mi ga bo nudila krema s faktorjem SPF30. Torej na sončku (pa še to malce bolj po senčki) bom lahko skakala 300 minut, preden bi morala ponovno obnoviti zaščitno plast na koži. 😉

Vsekakor pa ti priporočam, da zaščito obnavljaš kar se le da pogosto (priporočljivo je nekje na 2 uri), še posebno če boš vmes zaplavala v morju ali bazenu. 😉

VPRAŠANJE: Ali pa višji faktor potem sploh nudi boljšo zaščito kot nižji?

In ravno tukaj se potem pojavi dvom ali je sploh pomembno kateri faktor uporabim, če je priporočljivo obnavljati nanos sončne kreme vsaki 2 uri in tukaj dolgotajnost obstoja zaščitne kreme na koži sploh ni tako pomembna?

Lahko se sliši smešno, vendar skoraj NI!
Zaščitni faktorji 15,30 in 50 nudijo skoraj enako zaščito koži, še posebno 30 in 50 (kot lahko vidiš spodaj).
Nekateri strokovnjaki bolj priporočajo uporabo sončnih krem s faktorjem 30, saj faktor 50 vsebuje veliko nano delcev, za katere še ne vedno kam ob nanosu na kožo zaidejo in kakšne posledice lahko povzročijo.

PRIMERJAVA ZAŠČITE PRED UVB ŽARKI RAZLIČNIH FAKTORJEV:

SPF15 – zaščita približno 93%

SPF30 –zaščita približno 97%

SPF50 –zaščita približno 98%

Tako ti priporočam, da med letom pridno uporabljaš zaščito z SPF15, ob poletnih mesecih, ko si bolj izpostavljena soncu, pa presoči na izdelke z višjim-> SPF-om 30!

 

Upam, da sem ti vsaj malce pomagala, da boš sedaj bolj razumela pomen SPF-ja ter se v prihodnje odločila za pravi faktor zaščite. 😉

Vsekakor pa ne pozabi uporabiti primernih pokrival ter tako kožo še dodatno zaščititi ter se izogibati sončku ob najbolj ”prekočih” urah od 12-16.

Lana