15 Mar ZNEBI SE NADLEŽNIH OGRCEV

Gotovo poznani prav vsem – majhne črne ali bele pike, najpogostejše na področju čela, okoli nosu in brade imenujeno komedoni oziroma kar po domače ogrci.

Pogostejši so pri ljudjeh, ki imajo masten tip kože, saj je njihov nastanek pogojem s povečanim izločanjem loja oz. sebuma na površino kože.
Najpogosteje v puberteti žleze lojnic pričnejo proizvajati več loja,
ki se nato sprime z odmrlimi kožnimi celicami in tvori nekakšen zamašek, ki je popolen domek za bakterije, ki lahko povzročijo nastanek različnih kožnih nepravilnosti.

[/vc_row]

Črni ogrci, poznani kot odprti komedoni so pravzaprav odprti lasni mešički ali pore, ki se zamašijo s čepki loja, ter odmrlimi celicami.

In zakaj so sploh črni?

Tukaj ima glavno vlogo kisik saj povzroči reakcijo oksidacije melanina ( kožni pigment ), zaradi katere ima ‘ogrc’ značilno črno barvo.

Beli ogrci pa so pravzaprav zaprti komedoni, prav tako zamašeni s čepki lojem, vendar je tukaj odprtinica lasnega mešička tako majhna da kisik nima vstopa in tako ne povzroči oksidacije melanina.

In kako se jih lahko na najboljši način znebimo?

Tukaj se moraš zavedati, da rezultatov vsekakor ne boš dosegla kar čez noč.
Potrebna je vztrajnost in odločnost. Na pričetku ti priporočam, da obiščeš kozmetični salon in svoji koži privoščiš temeljito strokovno globinsko čiščenje kože, kjer bo terapevtka resnično dobro odstranila vse nečistoče s tvojega obraza.
Nato imajo tukaj vsekakor ključen pomen čistilna sredstva, ki jih uporabljaš za čiščenje svoje kože. To naj bo dosledno, dvakrat dnevno- zjutraj in zvečer.

Uporabljaj blaga sredstva, ki imajo oznako nekomedogena – torej ne povzročajo nastanka komedonov oz. ogrcev.

Redno uporabljaj pilinge, ki bodo odstranili odmrle kožne celice s površine kože, saj boš s tem preprečila zamašitev lasnih mešičkov.
Vsekakor na kožo vsaj enkrat tedensko nanesi negovalno masko ( za mastno kožo, priporočam glineno masko, ki bo odlično odstranila vse nečistoče in uravnavala loj na površini kože), ki bo tvojo kožo po pilingu še posebej negovala.

OGLEJ SI TUDI