Kako ugotoviti, kakšen tip kože imaš?

Kako ugotoviti, kakšen tip kože imaš?

Poznati svoj tip kože je vsekakor osnovna stvar, ki jo moraš vedeti, saj lahko le tako svoji koži nudiš najboljšo nego, ki jo potrebuje. Prav tako boš tako tudi lažje izbirala prave makeup izdelke, ki bodo primerni tvojemu tipu in bodo tako obsotjnejši ter tudi lepše izgledali na koži.

Vrste tipov kože
*Normalna
*Suha
*Mastna
*Mešana

Pri določanju tipa kože se je potrebno zavedati, da se skozi letne čase ter starostna obdobja malce spreminja, tako da svojo kožo ves čas opazuj in prilagajaj nego njenim potrebam.

1. NORMALEN TIP KOŽE

VIZUALNI ZNAKI : Koža nima povečane tvorbe sebuma zato se na njej ne opazi oljnatega videza ali izsušene povrhnjice, zaradi katere bi bile na površini kože videne majhne luskice. Ima lep, rožnat ten.
TAKTILNI ZNAKI : Kože je na otip gladka in elastična.

Normalen tip kože je eden izmed tistih, ki so mu posamezniki najbolj hvaležni. Saj negi takšne kože ni potrebno posvečati tolikšne pozornosti. Vsekakor je potrebno poskrbeti za osnovno vlaženje kože in vnos ostalih učinkovin, ki jih koža glede na neko starostno obdobje potrebuje.

2. SUH TIP KOŽE

VIZUALNI ZNAKI: Na površini kože se lahko opazi majhne luskice, razpoke in koža je nekoliko pordela.  Koži primanjkuje prožnosti, na površini se velikokrat lahko pojavijo manjše razpoke.
TAKTILNI ZNAKI: Koža je na otip groba rahlo boleča. Velikokrat ima oseba s suho kožo občutek srbečice, zbadanja ter zategovanja na površini kože.

Dry-Skin-1

Pri suhem tipu kože je resnično pomembno vlaženje! Koži moraš zagotoviti dovolj vlage, saj se bo lahko le tako normalno obnavljala, sama pa boš tako preprečila luskast videz kože. Prav tako v svojo nego obvezno vpelji tudi olja, ki bodo poskrbela za večjo vlažnost ter gladkost kože. Ker je suha koža tanjša, se na njej veliko hitreje tudi pričnejo kazati znaki staranja. Zato ti resnično priporočam, da njeni negi posvetiš veliko pozornosti  in najdeš izdelke, ki ji bodo ustrezali.

3. MASTEN TIP KOŽE

VIZUALNI ZNAKI : Na povšini kože je opazen oljnat videz, porice so povečane takšna koža ima velikokrat več vidnih nepravilnosti kot so mozoljčki, ogrci in tudi akne. Pore so vidne in povečane.
TAKTILNI ZNAKI: Koža je na otip mastna, debelejša ter tudi slabše prekrvavljena.

Pri mastnem tipu kože je pomembno da ji poleg izdelkov za uravnavanje sebuma (loja) zagotovimo dovolj vlažnosti! Prav tako pa bodi pazljiva, da ne boš uporabljala izdelkov, ki vsebujejo veliko alkohola, saj bo ta kožo izsušil ter tako posledično povzročil še večjo proizvodnjo sebuma na koži.  
4. MEŠAN TIP KOŽE
Taje eden izmed najbolj pogostih. Zanj je običajno, da imamo na obrazu dva tipa kože. Najpogosteje se masten tip kože odraža na T predelu obraza (čelo, nos in brada), na predelu lic ter okoli oči pa se lahko odražata suh ali normalen tip kože.

Pri negi takšne kože pa moraš na žalost zagotoviti potrebam obeh tipov kože. Zato tukaj priporočam uporabo večih izdelkov, ki bodo dali ustrezno nego kože na posameznem predelu.

DOLOČEVANJE TIPA KOŽE

Tip kože vedno določi po sledečih korakih:
1. Najprej kožo dobro očisti s pomočjo nežnega čistilnega sredstva ter tople vode.
2. Kožo sedaj s pomočjo brisačke nežno osuši.
3. Sedaj počakaj vsaj dve uri preden boš začela določevati svoj tip kože. Na kožo predhodno ne nanesi nobenih preparatov, saj boš le tako videla kakšno je stanje tvoje kože.
4. Prični z opazovanjem, tipanjem in določevanjem.

Tako, upam, da boste sedaj lahko brez problemčkov določile svoj tip.

V prihodnje pa bom vsekakor naredila serijo člankov, kjer bom po tipih kože svetovala o pravilni izbiri izdelkov ter postopku nanašanja, da boste lahko svoji koži ponudile res najboljšo nego, ki si jo zasluži!

Lana

No Comments

Post A Comment